تهران – 6 آبان 1390
آيين بزرگداشت روز جهاني كورش و «روز ملي ايران»، از ساعت 20 تا 24، روز ششم آبان 1390، در سراي كورش زعيم با شركت شماري از رهبران و كنشگران سياسي و فرهنگي ايران برگزار شد. در آغاز، ميهمانان به احترام كورش بزرگ ايستادند و سرود «اي ايران» را خواندند.
دكتر محمد علي دادخواه به عنوان نخستين سخنران، درباره آموزه هاي كورش بزرگ، سرشت و گفتار و كردار كورش، و نيز فن و هنر مديريت جنگ و كشورداري او كه هنوز سرمشقي براي ما و هدفي دست نيافتني براي دولتمردان است سخنراني كرد.
دكتر داود هرميداس باوند درباره تاريخ پيدايش شاهنشاهي ايران سخنراني كرد و اينكه آغازگر هنر رهبري مردمدار، هوخشتره پادشاه ايران در ماد بود. دكتر علي حاج قاسمعلي نيز درباره اينكه ما چه مي توانيم از كورش بياموزم سخن گفت.
دكتر علي ناظري نيز درباره كورش و ويژگي هاي خود و تاثيرس كه بر تاريخ ايران و جهان داشته و معيارهايي كه ايجاد كرده است سخن گفت.
سخنران پسين، عيسي خان حاتمي بود كه به شرح تاريخ شاهنشاهي هخامنشي پرداخت كه تا پادشاهي هوخشتره در ماد و سپس كورش، پادشاهان همه كشورها خدا انگاشته مي شدند، وقتي شهري را فتح مي كردند قتل عام و شهر را ويران مي كردند و برده داري و تبعيض رايج بود. براي مثال، امپراتوري آشور، امپراتوري وحشت شناخته مي شد، همه شهرهاي فتح شده را قتل عام و ويران مي كرد. هوخشتره همه اين چيزها را از بين برد. حاتمي گفت از ويژگي هاي حكومت كورش اين بود كه افزون بر تاكيد وي بر حقوق بشر و برابري همه دين ها و قوم ها، نظم نوين جهاني را مطرح كرد و در راه آن كوشيد.
شمس خلخالي سروده زيباي خود را درباره كورش خواند كه متن كامل آن در زير اين گزارش خواهد آمد. بانوي شاعره طيبه تيموري متخلص به «حديث» داستان جنگ گردآفريد و سهراب را از شاهنامه فردوسي دكلامه كرد.
كورش زعيم به عنوان واپسين سخنران، تاريخچه ثبت روز جهاني كورش نزد يونسكو را توسط كميته نجات پاسارگاد در سال 1384، و مسايل مربوط به سد سيوند و خطر آسيب به آرامگاه كورش و مطالعات انجام شده و نيز نقش كليدي دكتر دادخواه را توضيح داد. سپس سخنراني خود در پاسارگاد در هفتم آبان 1386 و پيشنهاد تعيين اين روز به عنوان روز ملي ايران، و همچنين سخنراني هاي سالهاي 87 و 88 را بازخواني كرد؛ و سپس پيش نويس سخنراني امسال را به نظرخواهي گذاشت.
پس از صرف شام و در پايان مراسم، كيكي به شكل پرچم سه رنگ ايران كه روي آن نوشته شده بود: "روز جهاني كورش" و "روز ملي ايران" توسط دكتر دادخواد و دكتر باوند بريده و توسط عيسي خان حاتمي تقسيم شد. آيين بزرگداشت در نخستين دقيقه هاي روز هفتم آبان پايان يافت.
فيلم مراسم و متن سخنراني ها بزودي آماده و منتشر خواهد شد.
سروده شمس خلخالي به مناسبت امروز و به نام "كورش":
در نظرگاه دلم خورشيد عالم كورش است
بهترين نوع بشر از جنس آدم كورش است
جلوه اي از مهر يزداني بود انديشه اش
مظهر منشور آزادي در عالم كورش است
آنكه نامش لرزه اندازد بر اندام ستم
يا كه گيرد بار غم از دوش رستم كورش است
تا ببيني جلوه او، چشم دل را باز كن
منظر نور اهورايي، مسلم كورش است
آنكه بعد از كسب پيروزي به ميدان نبرد
آشيان ها را نمي پاشد از هم كورش است
اي كه از زخم زبانها بر نمي داريد دست
آنكه بر زخم زبانها بود مرهم كورش است
هر سبك عهدي نگردد در جهان تاريخ ساز
آنكه با تاريخ دارد عهد محكم كورش است
نيست پروا شمس را از كينه اهريمنان
آنكه روي دشمنان را مي كند كم كورش است
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر